Nieuw in het Valckesteynse bos: een voedselbos

Voedselbos

13 juli 2023, 08:23 Algemeen

POORTUGAAL – Een tijdje geleden hield Staatsbosbeheer een informatiebijeenkomst in het Valckesteynse bos in Poortugaal. Veel mensen kwamen langs en er ontstonden ideeën voor het bos. Zo was er een aantal mensen die een voedselbos wel zagen zitten. Vorige week maandag werd er een stichting opgericht met vijf bestuursleden. Dus ze kunnen aan de slag.

Judith Stivaktas- Homburg, Frits Weijschede, Linda Hofstra, Marco Lagendijk en Carla Oosterheert vormen het bestuur. Een aantal volgt nu een cursus over welke bomen, struiken en planten er in het voedselbos passen en ondertussen zijn ze bezig met de 1,5 hectare grond op te ruimen. Zoals al het dode hout dat weg kan en de bramenstruiken die wild doorwoekeren. Hiervoor worden ook vrijwilligersdagen georganiseerd, want wat extra handen kunnen ze wel gebruiken. ‘’Het is een schaduwrijke plek dus moeten we goed kijken waar we wat neer gaan zetten. Er staat al een grote notenboom, gekregen van Staatsbosbeheer, want deze zou anders opgeruimd worden”, vertelt Linda.

‘’Een Voedselbos is een moderne manier van landbouw’’, vertelt Frits. ‘’Het is puur natuur. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, geen mest en het houdt zichzelf in stand.”
‘’Wat wij onkruid noemen, zijn eigenlijk planten en veel daarvan kan gegeten worden”, vult Linda aan. ‘’Je moet natuurlijk wel weten wat je kan eten, want bij sommige planten zijn dat de bladeren en bij de andere weer de bloemen. Maar bramen, bessen, noten en appels kent iedereen natuurlijk wel.”

Er komt een hek om het stuk bos heen. Niet om het af te sluiten, want het is toegankelijk voor iedereen, maar om duidelijk te maken dat dit het voedselbos is en om honden te weren. De vrijwilligers van de stichting hebben al veel plannen. Zo willen ze er ook rondleidingen gaan geven om mensen te vertellen wat ze wel en niet kunnen eten. Judith geeft al cursussen over eetbare bloemen en planten en kan alles vertellen over de werkzame stoffen vertellen. 

Het voedselbos wordt nu ontworpen, daarna wordt het dode hout opgeruimd en worden de vele bramenstruiken eruit gehaald. Ze hopen in november de eerste bomen, planten en struiken te planten. ‘’We zien dit stuk bos als educatief en recreatief. Hoe leuk zou het zijn als een gezin samen appels en bramen komt plukken?”, zegt Frits. ‘’Zelf had ik eigenlijk geen idee van al die eetbare planten waar we dagelijks voorbij lopen. Heel leuk om dat nu allemaal te leren.”

Vrijwilligersdagen

Iedereen kan meehelpen tijdens de vrijwilligersdagen. Deze zijn op 29 juli, 18 augustus en 8 of 9 september. Aanmelden kan via voedselbosvalckesteyn@gmail.com.

Volg de ontwikkelingen op de voet via Instagram of
Facebook:
voedselbos_valckesteyn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *