Voedselbos Valckesteyn Poortugaal officieel geopend

Albrandswaard, 5 april 2024 – Vrijdag 5 april openden burgemeester Jolanda de Witte en kinderburgemeester Paulina Calisaya officieel het Voedselbos Valckesteyn in Poortugaal. Op initiatief van Staatsbosbeheer is in de zomer van 2023 de Stichting Voedselbos Valckesteyn opgericht. Het doel was om bij het opknappen en herinrichten van het Valckesteynse Bos ook een Voedselbos in te richten. In het Voedselbos houdt de natuur zichzelf in stand. De soorten bomen en struiken die hier groeien kunnen gegeten worden.

Burgemeester Jolanda de Witte: “Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van het Voedselbos. Uiteindelijk moet alle inzet leiden tot een plek waar het hele jaar geoogst kan worden: fruit, noten, zaden, groenten, eetbare bloemen. En het is ook nog een mooie plek om in te wandelen en van de natuur te genieten!”

Missie

Het Voedselbos Valckesteyn maakt deel uit van het grotere Valckesteijnse bos, dat ten noorden ligt van Poortugaal: een bos tussen haven en dorp. Het bestuur van de Stichting Voedselbos Valckesteyn heeft met professionele hulp nagedacht over de inrichting van het voedselbos. Daarna is samen met Staatsbosbeheer en vrijwilligers gestart met het inrichten van het voedselbos, door onder andere te snoeien en bomen en struiken te planten.  Bij het beheren van het bos worden geen bestrijdingsmiddelen of mest gebruikt. De missie van de Stichting is met een eetbaar bos, gericht op biodiversiteit, te streven naar een leefbare toekomst voor mens en dier. We willen jong en oud enthousiast maken voor het belang van liefde voor de natuur. Het voedselbos blijft ook voor iedereen toegankelijk.

Het voedselbos is mede tot stand gekomen met bijdragen van ‘Rotterdam de Boer op’, de Provincie Zuid-Holland en het Buitenfonds van Staatsbosbeheer. ‘Rotterdam de boer op’ is een brede beweging van o.a. boeren, natuurbeschermers en ondernemers in het landbouw- en voedselsysteem en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij