Werk in uitvoering

POORTUGAAL – 16 november 2023 – Met man en macht is 3 en 4 november gewerkt om ruimte te maken voor nieuwe aanplant in het Voedselbos Valckesteyn. Maar er moet nog aardig wat werk verzet worden. Een nieuwe ‘Boswerkdag’ komt eraan: vrijdag 15 december.

Opruimen van takken en toegankelijk maken van paden is een zware taak: snoeien, zagen, hakken en vervolgens de takkenrillen vullen met al het afvalhout. Bramen en brandnetels tieren nog welig, maar hier en daar hebben we op 3 en 4 november toch aardig wat ruimte kunnen maken voor appelbomen, bessenstruiken en hulst. ‘Het voedselbos is veel groter dan ik had gedacht en wat een mooie ruimte om straks allerlei eetbare planten in te zetten’, aldus een vrijwilliger.

Wat heb je aan een Voedselbos

Het plan is om in januari al één en ander aan te planten, maar het totale plan realiseren gaat toch wel een aantal jaren duren. We zullen enthousiaste vrijwilligers voor het Voedselbos dus ook de komende jaren nog vaak vragen een helpende hand te bieden voor het aanplanten en onderhouden. Ondanks alle werkzaamheden verwachten we al genoeg interessante ‘weetjes’ te kunnen delen over het Voedselbos met geïnteresseerden tijdens komende rondwandelingen. Maar ook kinderen kunnen hier al bewust gemaakt worden van het belang van de natuur, biodiversiteit en het voedselbos.

Het bos is toegankelijk voor iedereen. Via Facebook en Instagram (voedselbos_valckesteyn), maar ook in de Schakel, zijn de ontwikkelingen en de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de Stichting Voedselbos Valckesteyn te volgen.

Vrijwilligersdagen

Iedereen kan meehelpen tijdens de vrijwilligersdagen. De eerstvolgende is op vrijdag 15 december 2023 Werkzaamheden bestaan uit snoeien en opruimen zodat er plaats vrij komt voor de nieuwe aanplant. Werkhandschoenen zijn handig om zelf mee te nemen en trek stevige schoenen aan. Staatsbosbeheer en de Stichting Voedselbos zorgen voor het benodigde gereedschap.
Aanmelden of vragen kan via email: voedselbosvalckesteyn@gmail.com.